Ryba s najdlhšou históriou

16. mája 2016

Ryba Košice, spol. s r.o. tento rok oslavuje 70 rokov svojho pôsobenia na Slovensku.

Prežila znárodnenie, socialistický režim, privatizáciu, kvalitatívne normy EU, hospodársku krízu, alebo vstup silných nadnárodných firiem,  ale dnes môže s hrdosťou povedať, že je najstarším fungujúcim podnikom RYBA na Slovensku.

História podniku RYBA Košice sa začína písať v roku 1946 . V povojnovom období sa pre nedostatok iných potravín  zvýšil dopyt po rybách. Pod vplyvom vtedajšieho guvernéra národnej banky Imricha Karvaša sa zriadil závod v Košiciach, ktorý hneď od začiatku patril medzi podniky strategického významu. Základná činnosť podniku RYBA Košice je zaznamenaná v dokumente z 9.1.1946 kde sa uvádza predmet činnosti „predávať a spracovávať ryby, raky, sladkovodné aj morské ryby, čerstvé, solené aj mrazené, údené výrobky, marinády rozličných druhov, zavináče, rusle, šaláty rozličných druhov majonézové aj bez majonézy, ryby v aspiku, konzervy rôznych druhov, spracovanie rybieho tuku a rybej múčky“. Veľká časť týchto výrobkov sa vyrába a distribuuje doteraz.

V tom čase však dovoz rýb podliehal prísnym a centrálne riadeným kvótam. Prídel na jedného Slováka bol v 50. rokoch určený iba na 28 g/rok*. Bolo teda potrebné presvedčiť spotrebiteľov, že ryby a rybie produkty neodmysliteľne patria do ich zdravého jedálnička. Za 70 rokov sa spotreba rýb na osobu zvýšila na  takmer 5 kg za rok na človeka, čo je však stále v porovnaní s okolitými krajinami veľmi málo.

V roku 1952 prešla výroba modernizáciou a  výrobky sa začali produkovať v sklenených obaloch s viečkami, v kelímkoch aj v špeciálnom papieri. Čerstvé ryby sa dodávali v ľade, údené v drevených debničkách.

V roku 1954*sa začala písať história Tresky.  Prvá zmienka o Treske v remuláde je z roku 1953*, o rok neskôr sa začala skúšobná výroba s plánom 65 ton na rok. Ten bol v tom istom roku prekročený takmer dvojnásobne. Treska v majonéze si svojou lahodnou sladkokyslou chuťou rýchlo našla svojich priaznivcov a aj v súčasnosti sa teší veľkej obľube.

V 90. rokoch bolo potrebné vďaka zmene spoločenského zriadenia vybudovať  novú štruktúru riadenia, modernizovať technológie, reagovať na zmeny na trhu. To si vyžadovalo investície a správne manažérske rozhodnutia. Po vstupe Slovenska do EU sa začali meniť stravovacie návyky predovšetkým mladej generácie. Populárny bol západný  fastfood, čím sa „socialistické“ výrobky ako aj povestná Treska a dva rožky ako synonymum pracujúcej triedy dostali do nemilosti. Preto v roku 2013 RYBA Košice začala ako prvá odvážne komunikovať TRESKU s mladými spotrebiteľmi. Kampaň o Boji Veľkého Treska za náš tradičný slovenský fastfood proti západným fastfoodom mala veľký úspech, získala niekoľko ocenení doma aj v zahraničí. Súčasťou komunikácie bola aj Čapovaná Treska na festivale Pohoda.

Dnes po 70. rokoch svojej existencie, Ryba Košice nie len  bilancuje, ale  hrdo kráča vpred vždy pripravená reagovať na potreby zákazníkov. V 90. Rokoch mala 70 zamestnancov, obrat 7 mil. eur a objem výroby bol 1500 ton ročne. Dnes zamestnáva 300 ľudí, dosahuje obrat 30 mil. eur a objem výroby 5000 ton ročne. Ponukou kvalitných vlastných výrobkov, ktorú dnes tvorí 700 druhov potravinových produktov, oslovuje širokú škálu zákazníkov. Z úcty k tradícii má pôvodné produkty podľa pôvodných receptúr, prispôsobuje sa však aj dorastajúcej generácii a zmenám životného štýlu. Rozširuje sortiment o nové príchute, nové druhy kvalitných rýb, nové technologické procesy alebo o nové dizajny a balenia. Výrobky košickej Ryby nájdete na celom Slovensku. Vlajkovými loďami sú ich vlastné značky – Treska, Ryba more zdravia a Piknik, ale aj výhradné zastúpenie  značiek ako Algida, Buitoni i Frosta.

Ryba Košice je súčasťou histórie Slovákov, je symbolom šikovnosti trpezlivosti a umu nie len tých, ktorí ju riadia a v nej pracujú, ale aj všetkých tých, ktorí si po celé generácie pochutnávajú na ich produktoch.

Pre viac info: www.ryba.sk

*Zdroj štátny archív SR

Ryba Košice